donderdag 30 november 2006

TV-uitzending over stadsverwarming

30-11-2006Begin november viel grote eensgezindheid te beluisteren in de raadscommissie Economie die het SP initiatiefvoorstel over de stadsverwarming besprak. De gemeente moet uitzoeken waar precies de pijnpunten liggen, mensen met stadsverwarming mogen niet méér betalen voor dezelfde warmte als andere Tilburgers, en er komt een discussie over de toekomst van de stadsverwarming.

Klik hieronder voor de video...



Samen met de Stichting WETEN en bewoners uit onder anderen de Kruidenbuurt en Tilburg Noord, voerde de SP jaren actie tegen de spookrekeningen van Essent. Toen kwam ook aan het licht dat mensen met Stadsverwarming vaak honderden euro’s per jaar mee betalen dan mensen met een Hoog Rendementsketel. Dat resulteerde in een initiatiefvoorstel dat door de raadscommissie Economie enthousiast werd onthaald en op 11 december door de gemeenteraad zal worden aangenomen.

Stadsverwarming werd in de jaren zestig ingevoerd als goedkoop én milieuvriendelijk alternatief voor individuele ketels. Terecht natuurlijk, want stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte die anders geloosd zou worden. Maar nu is toch duidelijk dat het niet goedkoper maar voor velen juist veel duurder uitpakt. En ook moeten we opnieuw bezien of met de huidige stand van de techniek – Hoog Rendementsketels die in de jaren zestig nog niet bestonden – het milieuvoordeel nog wel bestaat.

donderdag 21 september 2006

SP sluit Heuvelstrijd symbolisch af

21-09-2006 • Met een symbolische begrafenis kwam vanavond een eind aan vier jaar strijd van de SP tegen het openen van de Heuvel voor autoverkeer. Zonder toespraken, zonder bloemen.

Klik hieronder voor de video...


Een sobere stoet van SP'ers brachten met paard en wagen de kist met zowel het Heuvelplein zelf áls de strijd voor een leefbaar centrum naar haar laatste rustplaats aan de voet van Willem II. Hiermee kwam een einde aan talloze pogingen om autoverkeer van de Heuvel te weren en het plein te behouden voor voetgangers en fietsers.

Vier jaar en zes referendumverzoeken verder, en een illusie armer, legt de SP zich neer bij de realiteit van de Cityring en een open Heuvel. Maar niet bij de realiteit van het bedrog, de daaierij en de arrogantie van het stadsbestuur. Een strijd kunnen we best verliezen, ons vertrouwen niet. Voor cynisme is geen plaats in de politiek.

maandag 15 mei 2006

Initiatiefvoorstel Heuvel en Cityring door SP, LST en VVD

15-05-2006 • De oppositiepartijen in Tilburg hebben elkaar gevonden in een compromis over de toekomstplannen voor de Cityring en de Heuvel. SP, LST en VVD dienen vandaag een gezamenlijk initiatiefvoorstel in waarin zij hun plannen bekendmaken. Kern is dat de Heuvel beperkt wordt opengesteld en de stad verder niet wordt belast met overbodige maatregelen. En passant besparen de partijen meer dan 25 miljoen euro.

Klik hieronder voor de video...


De coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks stelde bij haar aantreden zeer serieus te zullen kijken naar alle plannen voor de stad, ook als ze niet afkomstig zijn van collegepartijen. In enkele korte bijeenkomsten kwamen SP, LST en VVD tot een compromis over de binnenstedelijke infrastructuur. SP fractievoorzitter Johan van den Hout: “Het plan is geen alternatief voor de huidige situatie maar voor de rampzalige Cityringplannen van het college. Als we nu níets doen gaat de Heuvel onbeperkt open, gaat de hele binnenstad op de schop, geven we tientallen miljoenen euro’s uit en lossen we uiteindelijk nog niets op. Ons voorstel is een compromis, alle partijen hebben punten moeten inleveren”.

Om tegemoet te komen aan enkele bezwaren die kleven aan een volledig gesloten Heuvel, met name voor het woon-werk verkeer, de bevoorrading van de middenstanders en het opvangen van een deel van de ochtendspits, gaat de Heuvel op werkdagen in twee rijrichtingen open tussen 7.00 en 11.00 uur ’s ochtends. De Spoorlaan blijft behouden als belangrijke verkeersas met twee rijbanen in iedere rijrichting. Voor de hulpdiensten betekent dit dat de binnenstad volledig bereikbaar blijft en de verkeerscirculatie niet wordt afgeknepen tijdens grote evenementen in het centrum. De verhuizing van de brandweerkazerne kan hierdoor worden heroverwogen.

De Spoorlaan krijgt waar mogelijk vrijliggende fietspaden en wordt sterk vergroend. Hierdoor is aanleg van de Noordlaan en een eventuele Oostelijke inprikker overbodig en kan ook het busstation aan de zuidzijde van het Centraal Station blijven bestaan. Te zijner tijd – na invulling van de Spoorzone – kan een noordelijke ingang van het CS onderzocht worden. Ook moet het kruispunt Ringbaan Oost – Spoorlaan – (Nieuwe) Bosscheweg verkeerstechnisch sterk worden verbeterd. De overige wegen van de Cityring (Paleisring, Schouwburgring, Noordhoekring) blijven in twee rijrichtingen open voor autoverkeer. Aan- en afvoerende wegen in de wijken die grenzen aan de Cityring (Loven-Besterd, Theresia, Veldhoven en Groeseind) blijven hiermee onaangetast. De voorstellen voor verkeerscirculatie bínnen de Cityring blijven zoals is voorgesteld in het Masterplan Binnenstad en TVVP.

De Heuvelring en het Heuvelplein zijn toe aan een nieuwe inrichting die meer duidelijkheid geeft voor weggebruikers en daardoor ook veilig wordt, maar wordt verder niet betrokken bij dit voorstel.

SP, LST en VVD dienen het initiatiefvoorstel vandaag in, ruim op tijd voor de raadsvergadering van volgende week maandag. De indieners willen het voorstel verder bespreken in commissievergaderingen die daarna zullen volgen, en vragen het college een concreet plan uit te werken op basis van bovenstaande uitgangspunten vóórdat onherroepelijke maatregelen getroffen worden op de Heuvelring of Spoorlaan. Dat laatste staat in de planning voor augustus dit jaar.